Rudens dieta, kurią būtina turėti: 3 produktai – Anna Lewandowska
Ruduo ir žiema – ypatingas metas, kai organizmui reikia papildomos paramos, kad galėtų susidoroti su šaltesniu oru ir infekcijomis. Dabar pats laikas pasirūpinti tuo, kas atsidurs jūsų lėkštėse. Šiandien aš jums pasakysiu, kokius tris produktus reikėtų įtraukti į savo mitybą sustiprinti imunitetą, sušildyti organizmą ir aprūpinti vertingomis maistinėmis medžiagomis 🙂
Ciberžolė – augalų panacėja
Šį augalą ir iš jo gaminamą prieskonį jau labai dažnai minėjau tinklaraštyje, tame tarpe ČIA. Kodėl jo negali trūkti jūsų racione, ypač rudenį ir žiemą? Kurkuminas, esantis ciberžolėje, kuris priklauso stipriems polifenoliams, kartais vadinamas panacėja. Jo panaudojimo daugelio ligų (Alzheimerio, širdies ir kraujagyslių sistemos, įvairių vėžio formų) gydymui vis dar vyksta tyrimai. Tačiau kurkuminas taip pat naudojamas gydant virusinės infekcijoskurios pastaruoju metu tampa vis dažnesnės. Eksperimentiniai tyrimai parodė, kad gali slopina gripo viruso aktyvumą.
Natūralu, kad tyrimuose naudojamos kurkumino dozės yra didelės ir skiriamos specialių preparatų pavidalu. Nepaisant to, aš raginu jus naudoti ciberžolė kuo dažniau, o tai tikrai atneš naudos sveikatai, nepamirštant jos kulinarines savybes (skonis, skonis ir spalva).
Imbieras kovojant su infekcijomis
Šis ingredientas tikrai turi būti čia! Apie tai dažniausiai prisimename vėsiais, rudens vakarais. Puikiai tinka kaip šildančios arbatos ar žolelių užpilo priedas. Svarbu tai žinoti imbieras turi priešuždegiminių ir imunomoduliuojančių savybių. Tyrimai jau devintajame dešimtmetyje parodė, kad iš imbiero gauti junginiai gali slopina prostaglandinų aktyvumą (atsakingi už uždegiminių reakcijų eigą), o jų veikimo poveikis yra panašus į nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Todėl imbieras bus svarbi sudedamoji dalis žmonių, kurie kovoja su jomis, racione uždegiminės ligos (pvz., reumatoidinis artritas). Jei norite daugiau sužinoti apie jo savybes, pažiūrėkite ČIA.
Moliūgas: skonis ir sveikata
Kadangi kalbame apie rudenį, tai moliūgų metas. Šiuo metų laiku jų rasite turguose ir beveik kiekvienoje bakalėjos parduotuvėje. Galite rinktis iš daugybės variantų, pavyzdžiui, įprastų, Hokaido, riešutų ir spagečių. Moliūgai yra turtingas karotinoidų, tokoferolių, antioksidantų ir skaidulų šaltinis, o jo sėklose gausu polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių.. Jis turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių.
Norint pagreitinti kasdienį gaminimą, rekomenduoju iškepti didesnį moliūgo kiekį, tada sumaišyti į tyrę, padalinti porcijomis ir užšaldyti. Tai galite lengvai naudoti moliūgų tyrė paruošti kvapnią kreminę sriubą, sumuštinių užtepėlę, bandeles ar pyragus. Nepamirškite apie sėklos ir moliūgų sėklų aliejus, kurį galite pabarstyti ant salotų, sriubos ar pagrindinio patiekalo. Pabaigai dalinuosi receptu iš savo tinklaraščio skanios, šildančios, sodrios kreminės moliūgų sriubos su riešutais ČIA.
Mes visi mėgstame pavasarines daržoves, vasarinius vaisius ir daržoves. Tačiau nepamirškite, kad ruduo taip pat turi daug tikrų lobių! Kokiais produktais papildytumėte rudens must have sąrašą? Cinamonas, slyvos, kriaušės, grybai…? Esu tikras, kad turite savo mėgstamiausius. O jei trūksta idėjų, ką su jais pasigaminti, pažvelkite į Skonių knygą arba mitybos planus Dieta ir treniruotės Ann programėlė. Jūs tikrai rasite kažką sau. Laimingo gaminimo! 🙂
Bibliografija:
- Batool, M., Ranjha, MMAN, Roobab, U. ir kt. (2022). Moliūgų (Cucurbita sp.) maistinė vertė, fitocheminis potencialas ir gydomoji nauda. Augalai, 11(11), 1394.
- Dymarska, E., Grochowalska, A., Krauss, H., & Chęcińska-Maciejewska, Z. (2016). Natūralūs modifikavimo odpowiedzi imunologiniai vaistai. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97(4), 297-307.
- Liu, S., Liu, J., He, L. ir kt. (2022). Išsami kurkumino naudos ir problemų žmogaus sveikatai apžvalga. Molekulės, 27(14), 4400.