Augalinių gėrimų vadovas – Anna Lewandowska
Augalinių gėrimų, kurie yra alternatyva pienui, dabar galima įsigyti beveik kiekvienoje parduotuvėje. O pasiūla didžiulė: kokosų, migdolų, avižų, sojų, ryžių, anakardžių, lazdyno riešutų gėrimai… Iš šių produktų nesunkiai paruošite avižinių dribsnių, sorų košę, pudingą ar kokteilį. Yra net specialių gėrimų, kurie lengvai putoja, todėl juos gali vartoti baristos ir baltos kavos mėgėjai.
Svarbu pažymėti, kad augaliniai gėrimai gaminami iš skirtingų produktų skiriasi ne tik skoniu, bet ir maistine verte. Ar žinote, į ką atkreipti dėmesį perkant gerą pirkinį? Esu tikras, kad šis vadovas padės daug lengviau išsirinkti tai, ko jums reikia! 🙂
Geros pradžios etiketė
Renkantis augalinį gėrimą, pradėkite nuo produkto etiketės ir jo sudedamųjų dalių analizė. Daugelis gamintojų prideda cukrus ir kiti saldikliai, tokie kaip maltodekstrinas arba fruktozė, savo gaminiams, o tai gali neigiamai paveikti mūsų sveikatą. Žinoma, gėrimai su pridėtu cukrumi yra kaloringesni, o tai svarbu, jei bandote numesti svorio.
Kitas aspektas, į kurį verta atkreipti dėmesį, yra augaliniai aliejai, stabilizatoriai ir emulsikliai dedama į gėrimus. Jų užduotis – pagerinti gėrimo konsistenciją ir skonį, kad jis būtų panašus į karvės pieną, taip pat pratęsti produkto galiojimo laiką. Jų buvimas dažnai yra būtinas. Tačiau verta atkreipti dėmesį į šių priedų rūšį ir kiekį, nes kai kurie iš jų gali turėti įtakos sveikatai, ypač vartojant reguliariai. Jei labiau mėgstate natūralesnius produktus, ieškokite trumpesnės ir paprastesnės sudėties augalinių gėrimų, kuriuose tokių priedų kiekis minimalus.
Augaliniai gėrimai turi kitokią maistinę vertę nei karvės pienas. Paprastai juose yra mažiau baltymų ir kalcio. Tai viena iš priežasčių, kodėl jie praturtinti įvairiais vitaminais (A, D, E, B grupės vitaminais) ir ingredientais, tokiais kaip kalcis ir cinkas.
Fortifikacija (sodrinimas pasirinktomis maistinėmis medžiagomis) nėra privalomas, todėl apsipirkdami galite susidurti su produktais, kurie nepasižymi didele maistine verte. Vartojant kasdien dideliais kiekiais, gali atsirasti tam tikrų trūkumų (pvz., kalcio, vitamino B12). Štai kodėl taip svarbu, kad kad dieta būtų kuo įvairesnė ir subalansuota. Jei augaliniai gėrimai yra produktas, kurį vartojate reguliariai, visada rinkitės spirituotą variantą.
Augaliniai gėrimai vietoj pieno
Augalinis gėrimas nėra tas pats, kas karvės pienas. Nors virtuvėje gali atlikti panašią funkciją, tačiau skiriasi maistine verte. Todėl verta rinktis sąmoningai, atkreipiant dėmesį į kiekvieno produkto privalumus ir trūkumus.
Pagrindinis augalinių gėrimų pranašumai Tai apima laktozės nebuvimą, kuri daugeliui žmonių gali sukelti virškinimo problemų, ir alergiją sukeliančių karvės pieno baltymų nebuvimą. Tai daro juos geras pasirinkimas žmonėms, netoleruojantiems laktozės arba alergiškiems pienui. Augaliniai produktai taip pat yra idealus pasirinkimas tiems, kurie dėl įvairių priežasčių venkite gyvūninės kilmės produktų ir pirmenybę teikite vegetariškai ar veganiškai mitybai.
Kitas privalumas yra tai, kad, palyginti su pienu, augaliniai gėrimai paprastai turi mažiau sočiųjų riebalųkurių mityboje reikėtų riboti, o vietoj jų yra daugiau pageidaujamų nesočiųjų riebalų rūgščių.
Dauguma augalinių gėrimų taip pat neutralaus skoniotodėl jie yra universalūs – puikiai tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams.
Tačiau viskas turi savo trūkumų. Ne kiekvienas augalinis gėrimas tiks alergiški žmonės (pvz., riešutams ar sojai). Be to, daugumoje augalinės kilmės gėrimų yra mažiau baltymų ir kalcio nei karvės pieneir ne visi jie yra praturtinti trūkstamais ingredientais. Be to, kai kurie gėrimai gali turėti a savito skonio kuris tinka ne prie kiekvieno patiekalo, o kituose jų gali būti nesveikų priedų, tokių kaip cukrus ar didelis kiekis druskos.
Mano mėgstamiausi augaliniai gėrimai
Pabaigai norėčiau trumpai papasakoti apie 3 augalinius gėrimus, kuriuos dažnai naudoju gamindama maistą
Kokosų gėrimas
Jis nepakeičiamas desertams, avižiniams dribsniams, sorų košei. Tai suteikia jiems kreminę tekstūrą ir subtilų kokoso skonį. Jis taip pat puikiai tinka pikantiškiems patiekalams, pavyzdžiui, kreminėms sriuboms, arba Azijos virtuvėje. Jis yra saugus žmonėms, alergiškiems karvės pieno baltymams arba riešutams.
Atminkite, kad kokosų gėrimas nėra tas pats, kas kokosų pienas! Pienas (dažniausiai jo yra skardinėje arba mažoje dėžutėje) yra daug kaloringesnis (jame yra žymiai daugiau riebalų).
Migdolų gėrimas
Jo subtilus, riešutinis skonis todėl tai puikus pasirinkimas prie desertų, kokteilių ir avižinių dribsnių. Tai taip pat vertingų nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Tačiau riešutams alergiški žmonės turėtų būti atsargūs.
Ryžių gėrimas
Jai būdinga a santykinai didelis angliavandenių kiekis (tarp kitų augalinių gėrimų), todėl tai yra geras pasirinkimas žmonėms, kurie užsiima intensyvia fizine veikla. Ryžių gėrimas turi a natūralus, šiek tiek saldaus skonio. Šio gėrimo pagrindu pagamintos košės bus koncentruotas energijos šaltinis dirbantiems raumenims. Nesirinkite jo, jei turite sveikatos problemų, susijusių su angliavandenių apykaita.
Gera žinoti, kad šiame produkte yra arsenotodėl rekomenduoju jį vartoti pakaitomis su kitais augaliniais gėrimais, kad organizme nesikauptų arsenas. Vartojant saikingai, jis bus saugus.
Augalinio gėrimo pasirinkimas priklauso nuo jūsų individualių poreikių ir skonio pageidavimų. Atminkite, kad kiekvienas gėrimas turi savo unikalių savybių. Verta paeksperimentuoti su įvairiomis rūšimis, kad sužinotumėte, kurios geriausiai atitinka jūsų lūkesčius tiek skonio, tiek maistinės vertės atžvilgiu. Nesvarbu, ar ieškote alternatyvos pienui dėl laktozės netoleravimo, alergijos ar tiesiog noro paįvairinti savo mitybą, augaliniai gėrimai gali tapti vertingu jūsų patiekalų ingredientu 🙂
Bibliografija:
- Antunes, IC, Bexiga, R., Pinto, C., Roseiro, LC ir Quaresma, MAG (2022). Karvės pienas žmonių mityboje ir augalinės kilmės pieno alternatyvų atsiradimas. Maistas, 12(1), 99
- Fructuoso, I., Romão, B., Han, H., Raposo, A., Ariza-Montes, A., Araya-Castillo, L. ir Zandonadi, RP (2021). Augalinių gėrimų, naudojamų kaip karvės pieno pakaitalų, mitybos aspektų apžvalga. Maistinės medžiagos, 13(8), 2650
- Walther, B., Guggisberg, D., Badertscher, R., Egger, L., Portmann, R., Dubois, S., Haldimann, M., Kopf-Bolanz, K., Rhyn, P., Zoller, O ., Veraguth, R. ir Rezzi, S. (2022). Augalinių gėrimų ir karvės pieno maistinės sudėties palyginimas. Mitybos sienos, 9, 988707