Vaisiai ir daržovės: švieži ar šaldyti? – Anna Lewandowska
Daugelis žmonių dažnai susirūpinę, ar šaldyti vaisiai ir daržovės vis dar yra maistingi. Yra paplitusi nuomonė, kad šviežios alternatyvos yra geriausias pasirinkimas. Kai tik įmanoma, raginu rinktis kuo šviežesnius produktus, ypač dabar, vasaros sezonu, kuriame gausu visur esančių sultingų vaisių ir traškių daržovių.
Kita vertus, šiandien verta pagalvoti apie tai sveika mityba turėtų mus lydėti ištisus metus, taip pat rudenį ir žiemą. Ką daryti, jei šviežių vaisinių daržovių asortimentas yra daug mažesnis? Ar žinojote, kad rinkdamiesi šaldytus produktus ne tik sutaupote laiko ir pinigų, bet ir suteikiate galimybę gauti vertingų maistinių medžiagų ištisus metus? 🙂
Užšalimo privalumai
- Mikrobų augimo ir oksidacijos procesų slopinimas
Šaldymas yra vienas iš efektyviausių maisto saugojimo būdų. Žema temperatūra stabdo mikroorganizmų augimą ir lėtina oksidacijos procesuskurių dėka vaisiai ir daržovės ilgiau išlaiko savo šviežumą, skonį ir maistinę vertę.
Užšaldymo dėka galėsite mėgautis vaisių ir daržovių skoniu bei maistine verte ne tik sezono metu, bet ir ištisus metus. Šaldytus produktus galite laikyti daugelį mėnesių, o tai ypač naudinga, kai vaisiai ir daržovės greitai genda (avietės, braškės, mėlynės, špinatai, šparaginės pupelės).
Daugeliu atvejų, šaldyti vaisiai ir daržovės yra pigesni nei švieži, o tai leidžia žymiai sutaupyti, ypač jei juos naudosite reguliariai. Mėgstamus vaisius ir daržoves rekomenduoju užšaldyti sezono metu (kai jų kainos yra mažiausios).
- Minimalus maistinės vertės praradimas
Užšaldymas sukelia tik nedidelį maistinės vertės praradimą. Vienas tyrimas, kuriame buvo lyginamas vitaminų C, B2, E ir β-karotino kiekis šviežiuose ir šaldytuose produktuose (pvz., kukurūzuose, morkose, brokoliuose, špinatuose, žirniuose, šparaginėse pupelėse, braškėse ir mėlynėse), parodė, kad vitaminų kiekiai tiek produktai buvo palyginami. Didžiausias sumažėjimas užfiksuotas beta karotino atveju.
- Mažos užšaldymo proceso sąnaudos
Palyginti su kitais vertingais maisto konservavimo būdais, tokiais kaip džiovinimas šalčiu, užšaldymas yra palyginti pigus ir prieinamas daugeliui namų ūkių.
Šaldytų vaisių ir daržovių vartojimas
2015-2020 metais Amerikos rinkoje atlikti tyrimai parodė, kad žmonių, vartojančių šaldytus vaisius ir daržoves, iš viso jų suvalgė žymiai daugiau. Be to, vaikai, kurie reguliariai valgė šaldytą maistą, vidutiniškai suvartojo daug mažiau energijos nei jų bendraamžiai, kurie nevalgė. Mažesnis kūno masės indeksas buvo pastebėtas suaugusiems šaldytų daržovių ir vaisių vartotojams.
Lenkijos šaldytų daržovių rinka dinamiškai vystosi, reaguodama į šiuolaikinių vartotojų poreikius. Remiantis GfK Polonia grupės ekspertų analize, vis daugiau lenkų moterų ir vyrų siekia šaldyto maisto, ypač įvairių daržovių mišinių. Šaldytos daržovės – patogus būdas paįvairinti mitybą ir padidinti sveikų produktų vartojimą.
Praktiniai patarimai
Norėdami visapusiškai pasinaudoti šaldytų vaisių ir daržovių teikiama nauda, turėtumėte laikytis kelių paprastų taisyklių:
- Užšaldytą maistą laikykite tinkamoje temperatūroje: pasirūpinkite, kad šaldiklyje būtų nuolat žema temperatūra, kad išvengtumėte atitirpimo.
- Laikykitės galiojimo datų: šaldytus maisto produktus reikia suvalgyti per nurodytą laikotarpį, kurį galima rasti produkto etiketėje.
- Skaitykite etiketes: rinkdamiesi daržovių mišinius atkreipkite dėmesį į ingredientus, kad išvengtumėte produktų su nereikalingais konservantais ir nesveikais riebalais.
- Vaisių ir daržovių šaldymas namuose: jei šaldytą maistą ruošiate patys, sezoninius vaisius ir daržoves užšaldykite kuo greičiau po įsigijimo, prieš tai pasirūpindami, kad jie būtų kruopščiai nuvalyti ir gerai išdžiovinti.
Šaldyti vaisiai ir daržovės – vertingas, patogus ir ekonomiškas būdas praturtinti savo kasdienę mitybą. Kviečiu išnaudoti besitęsiantį sezoną ir pripildyti savo šaldiklius gardžių vaisių ir daržovių, kurių skoniu galėsite mėgautis rudenį ir žiemą 🙂
Bibliografija:
- Bouzari, A., Holstege, D. ir Barrett, DM (2015). Vitaminų susilaikymas aštuoniuose vaisiuose ir daržovėse: laikymo šaldytuve ir užšaldytuose palyginimas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 63(3), 957-962. https://doi.org/10.1021/jf5058793
- Chilczuk, B., Staszowska-Karkut, M., Materska, M., & Michałojć, Z. (2019). Zmiany zawartości witaminy C w owocach czterech odmian papryki – chłodzonych, mrożonych i liofilizowanych w zależności od okresu przechowywania. Żywność. Nauka. Technologija. Jakość, 26(1), 56-66. https://doi.org/10.15193/zntj/2019/118/273
- https://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/rynek_mrozonek_2023_po_te_mrozonki_polacy_siegaja_najchetniej (galioja: 2024-06-14)
- Piekut, J., Dec D., Zyskowska A. (2016) Zmiany zawartości związków fenolowych w wybranych roślinach przyprawowych pod wpływem procesu mrożenia. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 32-35.
- Pobereżny, J., Wszelaczyńska, E. (2013) Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym Inż. Ap. Chem., 52, 2, 92-94.
- Storey, M. ir Anderson, P. (2018). Bendras vaisių ir daržovių suvartojimas didėja tarp šaldytų vaisių ir daržovių vartotojų. Mityba, 46, 115-121. https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.08.013